15 Ocak 2012 Pazar

Emperyalizmin kılıcı: özgürlük

Altan Özgür
NATO’nun Yugoslavya’yı bombalaması sırasında yaptığı, tam da Amy Bartholomew ve Jennifer Breakspear’in Socialist Register’de (Cilt 40, 2004) yayınlanan Human Rights as Swords of Empire? içinde sözü edilen “militarist insancılık anlayışına tamı tamına uyuyor. Yani biraz daha düzgün ifade etmişler bu yazarlar başlıkta yer alan biçimiyle. Emperyalizmin küresel düzeyde askeri operasyonları için gösterilen bir kılıftan öte geçmiyor özgürlük, vs. kavramları.
Özgürlüğün bir tanımını yapmaya kalkışmak, gerçekte tekdüze bir indirgemecilikten öte gitmez; çünkü tüm insanın var oluşunu betimler gerçekte. Ama onun tarihsel süreçte gelişimini izlemek çok öğretici olabilir.
Demokrasi ve insan haklarının ilk ortaya çıktığı eski Yunan toplumları, insan canı, emeği ve hayallerini sömürmekte beis görmeyen köleliğe dayanıyordu; tüm eski Yunan medeniyeti, gerçekte bu kölelerin eseridir. Belki de bu ikilem, Ortaçağda özgürlük kavramının kâbus ile eş anlamlı olmasına yol açtı. Feodal beylerin doyuramadığı köleler, karınlarını doyurmak için zengin Doğu ülke halklarını talan etmede özgürdüler.  DEVAMI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder